Megmutatjuk milyen a gaijinok istene 外人の神を見せてやるよ

biachu

Appok, amik nélkül el sem indulnánk

2017. november 02. - Gvrl Vllj Slr

Ma már elképzelhetetlen, hogy (okos)telefon nélkül utazzunk bárhova, és még egy ilyen körúton sem tudunk és fogunk leszakadni a közösségi hálóról. Ezért még azt a lehetetlen küldetést is bevállaltuk, hogy Pocket Wifit kölcsönözzünk, ami igazi kihívás volt, már csak a saját hülyeségem miatt is, de erről majd egy másik posztban. A közhelyszótár alapos felidézése után alább olvashattok egy összefoglalót azokról az appokról, amiket esszenciálisnak gondolunk az utazáshoz, illetve egy csokorral azokból, amik reményeink szerint hasznossá válnak az utazás alatt.

Travel Guide-ok

Lonely Planet

Lonely Planet nélkül már évek óta nem megy sehova az ember, de kinek van kedve cipelni egy könyvtárnyi irodalmat? Szerencsére létezik alkalmazásuk, mellesleg egészen sok ingyenes tartalommal, a nagyobb városokra koncentrálva, a megszokott lényegretörő, de mégis élvezhető stílusban. Nyílván nem Kyotóban vagy Osakában leszünk meglőve, de minél több offline dolog áll rendelkezésünkre annál kevésébé érezzük majd magunkat elveszve — pedig a legjobbnak tűnő tanács egyik kedvenc blogunk társszerzőjétől, hogy Japánban, de különösen Tokyóban el kell veszni.

Google Trips

Az egyik legzseniálisabb újítás a Google-től: egyrészt ha pl Inboxot használsz, akkor a foglalási adataidat is beépíti automatikusan, és ez alapján fel is ajánl offline guideokat a városokról, másrészt tartalmaz rengeteg hasznos infót, érdekességet és tippet — kész kis offline Foursquare!

Trip Advisor

Szerintem őt sem kell bemutatni, offline — online, telefonon, gépen egyaránt hasznos, de leginkább a többi felhasználó kommentjei miatt. Nagyon sok olyan témát érintenek, ami nálunk is felmerült. Kifejezetten a az alkalmazás egy hotel és étterem adatbázisként jó, legalábbis én egyelőre leginkább erre használtam.

Booking.com

Kicsit kakukktojás itt, de a foglalások mellé egész jó tematikus város guide-okat ajánl, hasonlóan a Google Trips-hez. A szállások miatt is hasznos, és szemben a desktop verzióval még nem fosták tele reklámokkal.

Navitime for Japan Travel

Kifejezetten Japán specifikus alkalmazás, rengeteg hasznos tippel, trükkel, a szokásos információk mellett. Nem feltétlenül jutott még idő a teljes végigböngészésére, de egészen hasznosnak tűnik — persze majd a gyakorlatban derül ki, szükség van-e rá külön

Japan Travel Guide

Az eddigi találkozásaink nem voltak feltétlenül barátságosak, mert egy internet kapcsolat nélkül is elérhető info-csokortól azt várnám, hogy internet kapcsolat nélkül is elérhető. Ennek ellenére mindig úgy kezdődött a közös időtöltésünk, hogy önkényesen ráfrissített az adatokra. Annyiban mindenképpen Japán specifikus, hogy hajaz a bűn ronda és sokszor teljesen átláthatatlan “keleti ux”-re. Emelett elég PR szagú a legtöbb menüpont benne, de legalább Japan Rail állhat mögötte, így akadnak benne hasznos tippek, csak az idegesítő, hogy mindenáron rám akar sózni még egy Rail Pass-t.

Japan

Az biztos, hogy nem gondolták túl a névadást, de legalább könnyen előjön az Appstoreban a “Japan” címszóra. Nem túl bizalomgerjesztő a megjelenése, de itt is igaz, hogy azért mennyiségre akad benne információ. De úgy érzem ez lesz az egyik első, amit le fogok törölni, ha kell még néhány mb a 4001. fotónak. (Miközben ezt írtam, próbáltam linket keresni hozzá, de teljesen esélytelen volt, szóval lehet mire leszállunk már nem lesz rajta a telefonon)

Asia

Ez már a nevéből is látszi, nem csak Japán specifikus, de ez nem von le az értékéből, mert igen bőséges információ áll a rendelkezésünkre Japánról — és az egyébként eddig méltatlanul mellőzött Koreáról. Itt is felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon mennyire lesz rá szükség a többi mellett, de ha másra nem jó, legalább akad egy kis offline olvasnivaló, ha nagyon unatkoznánk ( nem fogunk )

Hasznos egyebek

Taptaro

Alapvetően sosem voltam a híve az ilyen rögtönzött szószedeteknek, mert egészen esélytelennek gondoltam, hogy valaha is majd egy utazás miatt megtnaulom azt a 100–200 alapkifejezést amivel sikerül már csak teljesen hülyének érezni magam az adott nyelven. Persze Európában azért mindig volt 1–2 szó amit ismertem, és azért sok minden fakad közös tövekről. Na most itt a helyszín, a távollét időtartama, és úgy alapvetően a nyelv is annyira más, hogy bármit is kezdjek vele, szóval teljesen el leszünk veszve. Ezen tud segíteni ez az alkalmazás, mert tartalmazza ezt a minimum szókincset, méghozzá kategóriákra osztva, angolul és japánu,l hiraganával leírva, továbbá ki is mondja egy pontosan annyira kawaii női hang, amit egy ilyen esetben elvárnánk. ( Ja és ő nyerte a szubjektív design díjunkat eddig).

Travel Japan & Japan wifi

Állítólag mind a 200.000 wifi hotspot benne van ami Japán szerte elérhető. Fura tanusítványok kitöltése után be is léphetünk, a kérdés, hogy fognak működni majd wifi nélkül, mert egylőre leginkább annyit sikerül összehozni, hogy megemlítse az ismert tényt, miszerint nem vagyunk Japánban. Az első app viszont tartalmazza azokat a szokásos tippeket is, amit a korábbi alkalmazások is, ennyi mindenképpen pozitív benne.

Közlekedés

Forrás: http://www.urbanrail.net/

FLIO

Ez nem Ázsia specifikus alkalmazás, ugyanakkor itt is nagyon jól jön. A világ összes jelentős reptere benne van (Lisztferihegy is!), azok minden fontos szolgáltatásával, térképpel, wifi elérhetőséggel. Nehéz róla többet írni, de egy nagyon hasznos alkalmazás, bárhova utaztok

Hyperdia

A Japán Elvira. Ahhoz képest, hogy a Shinkansentől nem csak a vonatbuziknak lesz merevedése, elképesztő, hogy mennyire átláthatatlan és megfejthetetlen. ( Hello MÁV, ezt a kört ti nyertétek!) Pedig van benne angol verzió. A desktop megoldás egyébként szintén ilyen, lesznek még gondjaink a menetrendekkel. A legjobb, hogy 30 napig ingyenes, utána meg kell venni még 30 napra, hogy használni tudjuk. Ezért szerencsére még csak én tölttem le, és valószínűleg pont akkor jár majd le az ingyen licensz, amikor először Gaijinkodnánk a vonaton. Egyébként még az app ikont sem sikerült szépen és jól exportálniuk, de legalább a vonatok pontosak.

Japan Rail

Itt is úgy indul a barátkozás, hogy akkor belépés után letölti az adatokat. Tokyo és Osaka mellett is egész sok régió benne van, szerencsére azokat már én dönthetem el, hogy letöltöm-e. Ha van net, akkor útvonalat is tervez, és eddig úgy tűnik egész részletesen tárol vonat és metró infót akár régiós szinten is. De majd használat közben derül ki, mennyit ér.

+1: Skyscanner chatbot

Ez nem app, de neki köszönhetjük örök és megbonthatatlan barátságunkat a Jeju air, csak Windows XP alatt és kizárólag Internet Explorerrel használható oldalával. De akárhogyis, fillerkért talált nekünk jegyet Fukuokából Busanba ( FUK — PUS … igazából csak a poggyászmatrica miatt megyünk). Hogy mi az a chatbot? Nézzetek utána, de csak óvatosan, mielőtt szexuálisan zaklat Poncho az időjárás macska.

Ha van valami ami kimaradt, de szerintetek lenne helye itt, ne habozzatok megoszatni egy kommentben, különben szégyent hoztok a családotokra!

A bejegyzés trackback címe:

https://biachu.blog.hu/api/trackback/id/tr9713146276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása