Megmutatjuk milyen a gaijinok istene 外人の神を見せてやるよ

biachu

Cuki-dzsi

2018. november 06. - biac.hu

A “Geszti Péter Arany Faszkorbács” díjas címadás után vessük is bele magunkat a történtekbe, mert biztos mindenkit érdekel, hogyan sikerült nagyjából semmi kötelezőt sem abszolválni azokból a kerületekből, ahol jártunk! De kezdetnek fent látható a "Legjobban sikerült véletlen" kategóriában listavezető fotóm arról a piacról, ami nagy vihart kavarva épp a napokban költözött új helyre (mi még szerencsére láthattuk az eredetit)!

Szóval olyasmivel szembesültünk aznap, amivel sem előtte, sem pedig még sokáig nem: napsütéssel _ÉS_ meleggel. Ami annyiban jött pont rosszkor, hogy minden cuccunkkal kellett továbbállni a világhíres halpiac szomszédságába. Megtettük itt tartózkodásunk első metróútját is. Sokan meg szoktak retteni a tokiói metróhálózat sűrűségétől, és tény, hogy impresszív, de olyan szinte hülyebiztos, hogy egyszerűen nem lehet eltévedni. Pedig mi aztán hülyék vagyunk, de így is elsőre odataláltunk a Tsukiji metróállomásra.

2.jpeg

Itt pedig már egészen más városkép tárult a szemünk elé. Volt már szerencsénk korábban Bunkyoban meglesni a tokói skyline-t, de egészen más a tövében lenni. Persze ez még messze volt az igazitól, de Uenohoz képest olyan volt mintha a sivatagból az erdőbe értünk volna.

img_7801.JPG

img_8099.JPG 

Mivel épp ebédidő volt, és a legfontosabb japán tippek szerint akkor kell étteremekbe menni az olcsó menü miatt, nem pedig este, így beültünk a "nagyon" japán Denny’s étterembe egy burgerre. Sajnos pont kifogtuk a következő pár hónap valószínűleg egyetlen munkaszüneti napját, így a napi menü köré font mesteri tervünket nem tudtuk megvalósítani, de cserébe ettünk egy elég jó hamburgert — jelzem, a világ legfontosabb halpiacától kőhajításnyira.

 img_7799.JPG

img_7806.JPG

Ilyen kamionokkal csapatják az igazi hazafiak

Egy dolog volt még hátra, átvenni a szállásunkat és ledobni a csomagjainkat a szobában. Morita mamáékhoz kettőre kellett volna érkezni, de túl gyorsak voltunk, így egy kis chillezés következett egy toronyház és egyszintes viskók által övezett sikátor napsütötte parkolójában. Morita mama nem a Sinkanszenek pontosságával érkezett, de végül még három előtt bejutottunk második szállásunkra.

3.jpeg

Home office

 4.jpeg

img_8016.JPG

Szomszéd étterem alacsony kontraszttal

Azt már megtanultuk korábban, hogy bármilyen online értékelős rendszer mindig torz képet fest: sose megyünk fenntartások nélkül olyan helyre, amit a WeLoveBudapest ajánl, minden Uberes sofőrnek 4.8 volt az átlaga (amíg volt), és a Foursqaure-en az utolsó szutyok kebabost is legalább 10-en istenítik mint a város legjobb helyét. Biztos mindegyik tartalmaz valami igazságot  legalább nyomokban (kebabosok talán mást is), de a valóság azért távol áll az értékelésektől. Na valami ilyesmi volt ez a hely is. Ha fogják ezt a düledező tömböt és kiemelik téren és időn át, akkor a 87-es Kowloonba gond nélkül beilleszthették volna (statikailag is körülbelül azt a szintet hozta). Van az a japán szokás, hogy wc-re csak Wc papucsban, házba szigorúan cipő nélkül, erre foganasított beltéri papucsban, a többfunkciós helységbe pedig enélkül lépünk be. Ennek (biztos) vannak jól magyarázható higiéniai okai, de itt azt hiszem annyi lehetett a cél, hogy a legkésőbb az első tokiói olimpia óta halmozódó kosz-tenyészeteket továbbra is kellemesen elszeparálva tartsák egymástól. Ha Morita mama annyira szeretett volna takarítani, mint amennyire kedves volt, ettünk volna a padlóról is, de így sajnos kézből is csak óvatosan. Mindenesetre kellett egy ilyen élmény is, mert a ház tényleg varázslatos volt a maga módján, minden tákoltságával. Moritáék egy kis kifőzdét vittek a fölszinten, amit végül közmegegyezéssel nem próbáltunk ki — hiába nem szívesen eszel abból a konyhából ami 47 cm-re van a fürdő-wc kombótól (akármilyen hight-tech is bármely random japán WC), és mellesleg szinte egyáltalán nincsenek elválasztva a dolgok egymástól. Pedig akkor még nem tudtuk, hogy Oszakából visszafogjuk sírni ezt.

 5.jpeg

img_7859.JPG

img_8014.JPG

A hídmester és barátja

Na de még fel kellett deríteni a várost, és bizony stratégiailag a lehető legjobb helyen voltunk: Cukidzsi a sarokban, Ginza a szomszédban, és a mesterségesen épített szigetvárosrész épp átellenben. Erre is vettük az utunkat, és nem csalódtunk, mert rengeteg magasházzal találkoztunk, és természetesen ezek tövében a már megszokott bódésorral. Ami itt speciel egy egész kellemes kis helyi, némi eufemizmussal bevásárló utcát jelentett, kicsit hasonlót mint Yanakában, de szerencsére kevesebb macskával.

6.jpeg

 7.jpeg

img_7931.JPG

Átsétáltunk az egész szigeten, el teljesen a végéig, ahol a kikötői infrastruktúra midnen gyöngyszeme mellett végre kiláthattunk a tokiói öbölre viszonylag rendesen. De a koromsötétben ez már kevés vígaszt nyújtott. Nem úgy mint az éjszakai városkép! Ismét csak nincs olyan fotónk ami visszaadja azt a látványt ami ott fogadott, pedig higgyétek el, próbálkoztunk! Ehhez viszont sajnos komolyabb technika kell, de legalább van miért visszajönni. Bár hősiesen helytálltunk, és elkészítettünk vagy 1 gb fotót fejenként, de az időjárás és az éhség legyőzött minket, így végül visszaindultunk. De persze az este is nyüzsgő kikötői raktárokon keresztül, még több, legalább számunkra izgalmas fotóval terhelve a limitált háttértárainkat.

img_7925.JPG

Békebeli vasárnapi ebéd

A tengeri szél már eléggé kikészített mindannyiunkat, és megváltásként estünk be egy helyi étterembe, ahol automatán keresztül lehetett rendelni. Azóta már párszor voltunk hasonló helyeken, és elég zseniális rendszer, reméljük otthon is elterjed hamarosan. Egyébként sikerült egy olyan menüt kiválasztani amit akár a Monarchia tiencsini be- és kivonulása után is főzhettek volna emlékezetből a távol-keleti szakácsok: leves, rántott hús, rizs. Meg a szószok és a saláta, de egy kis ferdeszemű boldog békeidők bekacsintott.

img_7974.JPG

img_7978.JPG

9.jpeg

Utána pedig következett egy kis sneak peek Ginzából. Erről a kerületről azt kell tudni, hogy itt csoportosul minden, ami miatt szovjet ás kínai milliárdosok képesek mindent eldobva bepattani a magánrepülőikbe, és ideviharzani. Nem Gucci, Burberry vagy Louis Vuitton boltok, hanem konkrét áruházak vannak, némelyikből több is. Illetve a világ fontosabb kortárs, és közelmúltbeli építészetének egy jelentős része itt található. Például a szívem legkedvesebb választottja, a japán metabolikus építészet csúcsa a Nakagin Capsule hotel. Amit — spoiler — nem tudtunk most megnézni, de anélkül haza nem jövök, hogy leglább kívülről nem láttam (Spoiler 2: technikailag már nem is Ginzában van, de kőhajításnyira). Sajnos valószínűleg bontás vár rá, de erről és a japánok hozzánk hasonlóan disszonáns hozzállásáról a saját építészeti remekeikhez többet lehet olvasni egy a miénknél sokkal tájékozottabb, de általunk annál jobban kedvelt blogon. Persze azért egy Toyo Ito még így is befigyelt az egyik utcácskában.

8_1.jpeg

img_7989.JPG

Olyan nincs, hogy nem fér be még egy ház

Másnap sajnos esőre ébredtünk emiatt a nap nagyrészét Moritáéknál töltöttük. De eső után, este a legjobb fotózgatni, ahogy egy régi dakota közmondás is tartja, úgyhogy ismét felkerekedtünk egy jó félmaratonra. A Rail Pass-t is be kellett váltani, így elmentünk Tokyo állomásra. Azaz elindultunk, de Morita mama megneszelte, hogy megyünk, és annyira segíteni akart, hogy karon fogott és a helyes irány felé vezetett minket. Sajnos ő angolul, mi japánul beszéltünk a szükségesnél szerényebb szókinccsel mint ami a feladat megfelelő teljesítéséhez kellett volna, de elvileg lett volna egy busz, ami átszállás nélkül jó nekünk. Tulajdonképpen volt is, csak épp most nem szállított utasokat, de legalább mentünk egy jó nagy kört ahelyett, hogy egy perc alatt, gond nélkül a metróhoz értünk volna. De még így is időben abszolváltuk az utat és egy, a repülőjegyünkkel egyező értékű, könnyen elhagyható papír boldog gazdái lettünk.

img_8096.JPG

Bladerunner 2017

10.jpeg

img_8127.JPG

Tokyo állomás környéke már nagybetűs felhőkarcolónegyed, Tokión belül is. Nem is győztünk ámulatból-amulatba esni, és mivel az eső meg a fények csodálatosak voltak, ismét lőttünk vagy 1000 felesleges, de néha egész jó fotót. A császári palota közelsége annyira csábító volt, hogy a dán szinten is esős időben arra vettük utunkat. Egy dologgal nem számoltunk, hogy továbbra is pontosan ugyanolyan akkurátusan zárják a kapukat, mintha a Meiji császárok előtt lennénk, így csak Chiyoda falait láttuk, ahogy a környező felhőkarcolókról rávetülő neon megvilágította. Amik közül “belógtunk” az egyikbe. Egészen a dicsőséges első szintig jutottunk, mert belépőkártya és ninja tudás nélkül ennyire futotta, de itt megnéztünk egy kiállítást, ami valószínűleg valamelyik helyi újság történetét mutatta be, és vettünk egy ilyen pörgetős izéből egy basball macskát.

img_8065.JPG

Az egyetlen kép amit a Palota faláról lőttem

11.jpeg

img_8060.JPG

Mentünk még egy kört Ginzában, azon a környéken, ahol már valamennyire ismerősek voltunk, majd még éreztünk annyi erőt magunkban, hogy körülnézzünk a Cukidzsin. Ami ugye mint rendes halpiac, hajnalban nyit, így este 9–10 között mérsékelt izgalmakat tartogat az egyszeri látogatónak. Fotótémát ellenben annál többet, és mivel másnap már költözés várt ránk, elkezdtük szövegetni a haditerveket, hogy hogyan fogjuk meglátogatni. Lelövöm a poént, hazatérve kiderült, hogy a legizgalmasabb részekhez haza sem kellett volna jönnünk, hanem azonnal sorba állni, a kevésbé izgalmasokhoz meg még mindig annyira korán kelni, hogy inkább egy főuri 11-es látogatásra szavaztunk, mert félkómásan egy vonal mögül nézni, ahogy japán szakik japánul üvöltöznek mázsás tonhalakra a hidegben, nem ért meg egy újabb nem alvást.

img_8112.JPG

img_8125.JPG

12_1.jpeg

Vannak tökös arcok, akik pizzériát nyitnak egy japán halpiacon! (Fotó Tomi)

Azzal viszont nem számoltunk, hogy lelkünk befogadóbb a japán kultúrával szemben, mint egyelőre a gyomrunk, így a sushi reggeli nem annyira merült fel mint opció. Ezért először piacnézést tartottunk, ami pontosan olyan, mintha turistaként elmennék a Vásárcsarnokba. És a helyiek valószínűleg pontosan annyira utálják a sok fel-alá ténfergő, fotózgató gaijint, mint én szoktam, amikor szeretném a bejáratott helyeken megvenni az isteni disznósajtom, lókolbásszal, pástétommal. Persze azért tényleg érdekes, és otthonról nézve meg aztán végképp irigylésre méltó, hogy ennyi tengeri dolgot lehet kapni, nem is győztük feldolgozni a látványt, csak fotóztunk és fotóztunk:

img_8149.JPG

img_8165.JPG

img_8151.JPG

img_8147.JPG

Aztán sikerült egy olyan helyen rament bruncholnunk, amit a New York Times írt meg Tokió legjobbjának, legalábbis a helyszínen kirakott újságcikk szerint. Nem volt rossz, bár én műfajilag állok távol mind a ramentól, mind a pho-től, legalábbis istenítés szempontjából. De itt már késésben voltunk, ki kellett volna csekkolni Morita mamától, a fukuokai varázslat pedig még odébb volt. 

14.jpeg

Némi lelkiismeretfurdalással sétáltunk vissza nagyon lassan Morita mamához, aki azért a késést szerény angol szókincsével is megemlítette, de végül mosolyogva és egy sajátkészítésű, úti-onigirivel búcsúzott tőlünk. Mi pedig Shibuya felé vettük az irányt, hogy következzen az igazi agyrobbanós napunk.

A korábbi írások:

Beijing Highlife

Japán #1

Ueno Hood

Tokió elfeledett kerülete: Yanaka

Halloweeni különkiadás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

blog_social_link.jpg

Ha nem akarsz lemaradni a legújabb írásokról, kövess Facebookon és Instán! Gozaimasu!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biachu.blog.hu/api/trackback/id/tr6014356409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása